Vier dingen die je nog niet wist over Marokko

Wie droomt er niet over een vakantie in Marokko ? Dit fantastische Noord-Afrikaanse land heeft zowel woestijn-, berg- en kustlandschappen. En het goede nieuws is dat bezoekers uit de Europese Unie tot drie maanden zonder visum in Marokko mogen verblijven. Genoeg tijd dus voor een heerlijke vakantie. In dit artikel leer je vier dingen die je nog niet wist over Marokko ter voorbereiding op je reis door Marokko.

Marokko heeft het meest hoog gelegen skiresort van Afrika

Als je aan Marokko denkt, denk je niet meteen aan wintersport. Het is er echter welzeker mogelijk. Oukaimeden ligt in de Hoge Atlas, heeft vijftien pistes en is met een hoogte van ruim 2500 meter het hoogst gelegen skiresort van heel Afrika. In de lente- en zomermaanden smelt de sneeuw en is het niet mogelijk om te skiën of snowboarden. Het gebied blijft echter ook in deze maanden de moeite van een bezoek waard als je in Marokko op vakantie bent, aangezien het landschap prachtig is.

In Marokko kun je slapen in de woestijn

Ga je op Marokko vakantie ? Een bezoek aan het woestijndorp Merzouga staat garant voor onvergetelijke herinneringen. In dit dorp wonen veel Berbers. De Berbers woonden al voordat de Arabieren naar Noord-Afrika kwamen in Marokko. Zij hebben dus een zeer rijke eigen geschiedenis en taal. In Merzouga kun je kennis maken met hun levensstijl. Ze nemen je mee op safari door de woestijn, op de rug van een kameel. ’s Nachts slaap je in een tent. De stilte en duisternis van de woestijn is overweldigend. Het is een absolute aanrader.

Op een heldere dag kun je vanuit Marokko Spanje zien liggen

Spanje en Marokko zijn slechts door elkaar gescheiden door de Gibraltar. Op het smalste punt is deze zeestraat maar veertien kilometer breed. Er zijn zelfs twee kleine stukjes Spanje ín Marokko. Deze enclaves heten Cueta en Melilla. De Marokkanen erkennen echter niet dat deze enclaves Spaans zijn en zien de stukjes land als door Spanje bezet grondgebied. Melilla werd in 1497 veroverd door de Spaanse Don Pedro de Estopinan. Regelmatig hebben de enclaves te kampen met problemen.

Zo blokkeerden in 2010 Marokkaanse demonstranten de voedseltoeleveringen aan Melilla uit protest. Ook vond er in 2005 een enorme bestorming van Afrikaanse migranten en vluchtelingen plaats, die uit man en macht probeerden Europa te bereiken. Daarna zijn er hoge dubbele muren rond de enclaves gebouwd. Sommige migranten slagen er echter ondanks deze vier meter hoge muren toch nog in om via Marokko de Spaanse enclaves te bereiken.

Het nationale motto van Marokko is ‘Allah, Al Watan, Al Malik’

Dit betekent ‘God, het thuisland en de koning’. Het merendeel van de Marokkanen is moslim. Slechts 1 procent is christen. De Islam is daarbij ook de staatsgodsdienst van het land. Marokko is een monarchie met koning Mohammed VI aan het roer. Hoewel het parlement door het volk gekozen wordt, ligt de uiteindelijke macht voor een groot deel bij de koning aangezien hij de ministerraad voorzit.

Marokko is een intrigerend land dat veel te bieden heeft. Het land is erg geschikt om door rond te reizen. Het toerisme is een belangrijke inkomstenbron voor de bevolking.