Historische locaties bij een rondreis Ierland

Vroeg historische locatie in Ierland

Er zijn veel historische sites in heel Ierland. In het bijzonder zijn de Keltische ronde torens zeker de moeite waard om te bezichtigen. Eén van de meest pittoreske sites is Glendalough in County Wicklow. Je ziet er een oude, stenen kerk en een ronde toren die zich bevinden tussen twee meren in een diepe beboste vallei in de Wicklow Mountains. Als je binnenkort een rondreis Ierland gaat plannen, dan kun je al dat moois zeker gaan bewonderen.

Nog een bijzondere site is de Rock of Cashel in County Tipperary. De rots zelf stijgt plotseling uit in de omliggende weelderige, vruchtbare vlakte. Het is een indrukwekkende geruïneerde kerkelijke citadel, met kathedraal, ronde toren en een hoog kruis. Al van in de verte is deze plaats bijzonder om te zien.

De crypte van St. Michan’s Church in Dublin bevat de bewaarde overblijfselen van een kruisvaarder.

Latere historische locaties

Er zijn in Ierland zoveel historische plaatsen te zien uit de laatste vijf- of zeshonderd jaar, dat het onmogelijk is om ze allemaal op te sommen. In heel het land zijn onder andere vele mooie landhuizen te zien, die ooit de verblijfplaatsen waren van machthebbers uit de Anglo Ierse Overheersing. Sommigen ervan zijn nog steeds bewoond door machtige personen.

Enkele van de grootste en mooiste gebouwen hiervan, zijn tijdens de zomermaanden toegankelijk voor het publiek. Veel van deze landhuizen worden nu gerund als guesthouses of hotels.

Prachtige landschappelijke gebieden

Het westen van Ierland is over het algemeen wilder, ruiger, meer bergachtig en dunner bevolkt. Het tempo van het leven is er langzamer en meer ontspannen. Binnen deze brede beschrijving zijn er verschillende afzonderlijke gebieden die elk hun eigen lokale kenmerken bezitten.

De meren van Killarney en de Ring of Kerry

Het zuidwesten heeft de hoogste bergen in Ierland. Deze regio staat bekend om de meren van Killarney en de Ring of Kerry, een indrukwekkend landschap. Ook bevindt zich hier Dingle Bay, waar je kunt zwemmen met Fungie de wilde dolfijn. Hij is een wilde tuimelaar die het behoorlijk gewend is om met mensen te zwemmen en leeft al in het gebied sinds 1983. Het gebied wordt vaak bezocht door toeristen en in het bijzonder door mensen die rondreizen door Ierland.

West Cork

West Cork, ten zuiden van County Kerry, heeft een spectaculair landschap op zich. Een interessant ding om er te doen, is om Garnish Island of Ilnacullin te bezoeken. Het is een klein, bosrijk eiland in de Bantrybaai, bezaaid met weelderige subtropische tuinen en achtergronden met omliggende bergen. Je kan er naartoe gaan via een korte boottocht vanaf de steiger bij Glengarriff.

County Clare bevat de Burren. Het is een uitstekend voorbeeld van wat geologisch gezien een karstlandschap is, of een kalkstenen bestrating. Vanaf een bepaalde afstand, zie je dit als afgeronde heuvels van blauwgrijze kale rotsen, die een surrealistisch maanlandschapseffect geven.

Nader onderzoek laat zien dat het kale rotsen zijn, maar het oppervlak is verweerd en geërodeerd in veel scheuren en kloven, waarin een verbazingwekkende verscheidenheid aan plantensoorten groeit. De lente is de beste tijd om dit te bezoeken, wanneer alle wilde bloemen in bloei staan, maar het is er op elk ogenblik in het jaar indrukwekkend om te zien. Aan de rand van de Burren liggen de Kliffen van Moher. Het zijn de hoogste zeekliffen in Europa. Ook in de Burren is de Aillweegrot een bezoek waard.

Connemara

Connemara, in County Galway, is een ander gebied dat bekend staat om zijn natuurlijke schoonheid. Het bestaat uit twee delen. Het zuidelijke deel bestaat er grotendeels uit platveen, met veel kleine meertjes. De bevolking leeft er voornamelijk langs de kust. Dit is één van de Gaeltacht (Iers sprekende) gebieden.

Twee bergruggen bezetten er het noordelijke deel van Connemara, met een vallei ertussen: de Twaalf Bens en de Maumturk Bergen. Clifden, de grootste stad in Connemara, wordt gezien als de plaats waar Alcock en Brown na de eerste trans-Atlantische vlucht landden. Marconi had hier ook een radiostation en telegrafeerde nieuws over hun komst naar de rest van de wereld. In het noorden en oosten van Connemara liggen twee grote meren – Lough Corrib en Lough Mask – die bekend staan om hun vispotentieel.

Moerasland County Mayo

De bergachtige schoonheid van Connemara strekt zich noordwaarts uit in County Mayo. Achill Island, verbonden met het vasteland door een verhoogde weg, is van bijzonder belang voor zijn wilde en ruige schoonheid. Een groot deel van het noordwestelijke deel van County Mayo is moerasland. Killala, in het noorden van het graafschap, wordt gezien als de plaats waar de Franse soldaten landden in 1798 om de Verenigde Ieren te helpen bij hun rebellie tegen de Britten. Ze kwamen echter te laat aan. De film The Year of the French, geeft deze afleveringen weer.

Sligo en Leitrim

De bergen van de graafschappen Sligo en Leitrim zijn heel anders dan de andere bergen in Ierland. Ze hebben een platte bovenkant en zijn doorsneden door diepe valleien met steile wanden. Deze doen qua vorm denken aan een kleinere versie van de Grand Canyon. Ook in County Sligo ligt Lough Gill, met zijn Isle of Innisfree en werd beroemd gemaakt door W.B. Yeats.

Donegal is een groot, uitgestrekt graafschap in het noordwesten van Ierland. Daarbinnen zijn verschillende gebieden – het vlakke kustgebied van Bundoran tot Donegal Town, Blue Stack Mountains, het Derryveagh gebergte en het schiereiland Inishowen. Ze hebben allemaal hun eigen landschappelijke charmes.

Glenveagh Castle

Het wildste en meest dramatische gebied is waarschijnlijk dat rond de Errigal Mountain en de Derryveagh Mountains. Van bijzonder belang zijn hier de Poison Glen en Glenveagh. Glenveagh Castle werd in de Victoriaanse tijd gebouwd en was ooit eigendom van een Amerikaanse man genaamd McIlhenny, die zijn fortuin verdiende met Tabasco! De instelling kan niet dramatischer zijn; het ligt aan de kant van een lang, smal meer (Lough Veagh), met sombere bergruggen aan weerszijden van de vallei. Verrassend genoeg is het kasteel op zo’n kale plek omgeven door weelderige tuinen waarin een verbazingwekkende verscheidenheid aan subtropische en gematigde bomen en planten groeien. Het is een plek die het bezoeken waard is.

De Ierse Midlands

Het centrale deel van Ierland – de Ierse Midlands – is meestal veel vlakker dan het Westen, hoewel er enkele bergen zijn, waaronder: de Galtee Mountains in het zuiden op de grens van County Cork, Tipperary en Limerick; de Ara en Silvermines Mountains bij Lough Derg; en het Slieve Bloomgebergte in Offaly.

De rivier de Shannon, de langste rivier in de Britse eilanden, stroomt er door het westelijke deel van de regio. Het wordt verbonden door een kanaal naar de merengebieden van Upper en Lower Lough Erne in Fermanagh, Noord-Ierland. Het hele gebied is bevaarbaar vanuit Killaloe.

Kajuitboot huren

Als je op zoek bent naar een ontspannende vakantie in een rustig tempo, overweeg dan om een kajuitboot te huren en door dit gebied te toeren. Je passeert er enkele van de meest rustige landschappen. Er zijn veel interessante plaatsen om te bezoeken en je hoeft je geen zorgen te maken over een accommodatie, want je slaapt aan boord. De waterwegen zijn er populair, maar dunbevolkt. In vergelijking met de Norfolk Broads in Engeland is dit gebied verlaten. Hier volgen enkele plaatsen die een bezoek waard zijn in de Ierse Midlands.

Cahir

In County Tipperary kun je Cahir vinden. Daar kun je een aantal leuke wandelingen in een parkachtige omgeving aan de oevers van de rivier de Suir, met het aangrenzende rustieke huis genaamd The Swiss Chalet maken. Cahir vormt ook een goede uitvalsbasis voor het verkennen van de Glen of Aherlow, op de hellingen van de Galtee bergen.

Lough Derg

In Lough Derg kan je een bezoek brengen aan het schilderachtige uitkijkpunt in de buurt van het dorp Portroe, tussen Nenagh en Killaloe, voor een zeer mooi vergezicht over het meer. Als je er aan het varen bent, is Dromineer een aangename plek om ‘s nachts te stoppen. Je kan er genieten van een goed diner in het Dromineer Bay Hotel.

Leap Castle

Leap Castle is een paar kilometer ten noorden van Roscrea gelegen. Het was naar verluidt één van de meest spookachtige huizen in Ierland. Nu is grotendeels een ruïne, maar het heeft nog steeds een heel grimmig en sinister uiterlijk.

Birr

Birr, gelegen in het graafschap Offaly, ligt in het midden van Ierland. Het is een aantrekkelijke Georgische stad en het staat onder andere bekend om Birr Castle, het huis van Lord Rosse. Er zijn prachtige tuinen te bewonderen, die open zijn voor het publiek tijdens de zomermaanden. Op het terrein staat de beroemde Birr telescoop. Gedurende de negentiende eeuw was deze de grootste ter wereld, die momenteel in restauratie is.

Bog of Allen

De Bog of Allen was de grootste van de Ierse hoogveengebieden. Veel ervan is drooggelegd en de turf werd er op grote schaal gewonnen om te gebruiken als brandstof.

Aan de oevers van de Shannon

In de buurt van de oevers van de Shannon, ligt de monastieke site van Clonmacnoise. Dit was ooit één van de belangrijkste kloosters in Ierland. Het is een heel fijne site, met een prachtige ronde toren, en zeker een bezoek waard.

Northward

Northward in County Fermanagh is één van de parels in de kroon van Noord-Ierland. Het ligt in een merengebied, omringd door bergen en zeer schilderachtig. De Marble Arch Caves zijn grotten die er zeker een bezoek waard zijn.

Het oosten van Ierland

Het oostelijke deel van Ierland is het meest dichtbevolkt en het meest welvarend. De steden Belfast, Dublin en Waterford bevinden zich allemaal in deze regio, net als vele andere steden, groot en klein.

De meest schilderachtige gebieden zijn de Comeragh Mountains, ten zuiden van Waterford City, de Wicklow Mountains, het Cooley-schiereiland in County Louth, de Ring of Gullion in South Armagh, de Mountains of Morne in County Down en de Glens of Antrim, samen met de kustweg die langs hun voet loopt. De Antrim Coast Road wordt vergeleken met de Grande Corniche aan de Franse Rivièra, vanwege zijn spectaculaire schoonheid.

Giant’s Causeway

Niet strikt aan de oostkant, maar om de hoek aan de noordkust, ligt de beroemde Giant’s Causeway. Het is een unieke rotsformatie met tienduizenden basaltzuilen. Ook is het dorp Carlingford aan te raden om te bezoeken, op het schiereiland Cooley.

Het is een onbedorven dorp met oude huizen en middeleeuwse kastelen, goede pubs, restaurants en accommodaties. In de verte zie je de ruige bergrug van de Cooley Mountains. Het kijkt uit over het smalle water van Carlingford Lough naar de hogere, maar meer afgeronde toppen van de Bergen van Morne aan de andere kant.

Lekker eten in Ierland

De belangrijkste steden in Ierland hebben een scala aan restaurants van elke variëteit. Zowel de internationale, als de nationale keuken is er te vinden. Plattelandssteden en dorpen bieden meestal eten aan tegen lage prijzen, maar hierop bestaan uitzonderingen.
Kinsale, in County Cork, staat bekend als de gastronomische hoofdstad van Ierland vanwege het enorme aantal restaurants van hoge kwaliteit. In Cork bevindt zich het beroemde Ballymaloe House, met zijn gastronomische kookschool.

Het klooster in Roscrea produceert elke dag vers volkoren brood, waarvan er op veel plaatsen niet veel te vinden is.
Ierland is zeker en vast een bijzonder en uniek land om te verkennen tijdens een geslaagde rondreis Ierland !