Welke uitvaartverzekering afsluiten?

We willen er niet graag aan denken, het afsluiten van een uitvaartverzekering. Toch is het iets wat je zou moeten doen. In Nederland heeft 70% een uitvaartverzekering afgesloten. Een dergelijke verzekering sluit je af om de kosten voor jouw uitvaart te dekken. En deze kosten lopen al snel op richting de 8.000 euro. Een bedrag wat niet iedereen even op zijn bankrekening heeft staan. Als je namelijk geen uitvaartverzekering afsluit dan zullen jouw nabestaanden voor deze kosten opdraaien.

Uitvaartverzekering afsluiten

Als je een uitvaartverzekering gaat afsluiten dan komen er best wat dingen op je af waar je misschien nog niet eerder van gehoord hebt. Niet zo vreemd, deze verzekering sluit je als het goed is ook maar één keer in je leven af. Des te belangrijker is het om je vooraf goed te informeren over welke verzekering het beste bij jouw wensen aansluit. Voor je een verzekering afsluit zul je eerst moeten nagaan wat jouw uitvaartwensen zijn. Pas daarna kijk je naar de premie en kun je gaan kijken wat voor jou de goedkoopste uitvaartverzekering is.

Vragen welke je jezelf moet stellen zijn bijvoorbeeld wil je begraven of gecremeerd worden? Wil je een sobere of een uitgebreide uitvaart? Dit zijn wensen welke de keuze voor een bepaalde uitvaartverzekering kunnen bepalen. Door deze vragen te beantwoorden kom je er ongeveer achter voor welk bedrag je verzekerd moet zijn. Je zult begrijpen dat een uitgebreide begrafenis duurder is dan een sobere crematie.

Kapitaal- of natura verzekering

Buiten dat je moet bepalen voor welk bedrag je je wilt verzekeren moet je ook nog een keuze maken over het type uitvaartverzekering. Er zijn meerdere soorten verzekeringen en allemaal hebben ze hun voor- en nadelen. We zullen in het kort de twee meest populaire uitvaartverzekeringen beschrijven.

Kapitaal verzekering

Bij de kapitaal verzekering betaal je periodiek een bedrag waarmee je een kapitaal opbouwt. De hoogte van het kapitaal bespreek je vooral met de uitvaartverzekeraar. Zodra je komt te overlijden zal de uitvaartverzekeraar het geldbedrag uitkeren aan de nabestaanden. Deze kunnen met dit geldbedrag jouw uitvaart gaan regelen. Hier moet een kanttekening bij gemaakt worden want de nabestaanden zijn dit niet verplicht, ze kunnen met het geld ook andere dingen gaan doen. Bepaal dus vooraf wie jouw uitvaart gaat regelen. In de meeste gevallen zullen de nabestaanden een uitvaartverzorger in de hand nemen en samen met hem of haar de uitvaart organiseren.

Het voordeel van de kapitaal verzekering is dat er heel veel keuzevrijheid is met betrekking tot het regelen van de uitvaart.

Het nadeel is dat de nabestaanden best veel zelf moeten regelen. Het is dus verstandig om als je een kapitaal verzekering wilt afsluiten dit met de nabestaanden te overleggen.

Natura uitvaartverzekering

De natura uitvaartverzekering is enorm populair in Nederland. Met deze verzekering verzeker je je voor de producten en diensten welke nodig zijn om jouw uitvaart te regelen. Hierbij kan je vooraf precies bepalen wat je allemaal geregeld wilt hebben en aan de hand van jouw wensen zal er een polis worden opgesteld. De nabestaanden hebben bij deze vorm van verzekeren bijna geen omkijken naar het regelen van de uitvaart.

Het voordeel van een natura uitvaartverzekering is dat de nabestaanden bijna niets hoeven te regelen. Verder raak je ook nooit onderverzekerd omdat de premie zal worden aangepast aan de indexatie.

Het nadeel van deze verzekering is dat de keuzevrijheid beperkt is doordat je aan een bepaalde uitvaartverzorger vast zit.

Uitvaartverzekeringen vergelijken

Welke uitvaartverzekering je gaat afsluiten is dus van bepaalde factoren afhankelijk. Een tip welke wij je wel willen meegeven is om voordat je gaat afsluiten altijd eerst de uitvaartverzekeringen te vergelijken.